När viljan finns, men tiden är knapp
Att tjäna pengar till klasskassan är något de flesta föräldrar får vara med om förr eller senare. I bästa fall är det roligt. I sämsta fall blir det bara stress. Sanningen är att det inte behöver vara så svårt. Men det kräver lite struktur och samarbete.
I vår klass började vi med en enkel regel: ingen ska behöva dra hela lasset själv. Vi gjorde en lista på olika uppgifter – och fördelade dem. Någon kontaktar leverantörer, någon samordnar leveranser, någon fixar med betalningar. När man gör det tillsammans går det både snabbare och smidigare.
Sen valde vi att sälja något som faktiskt behövs. Inte plastprylar eller onödiga saker, utan vardagsprodukter. Vi landade i kaffe och tvättmedel – två saker de flesta använder. Vi köpte in i större kvantiteter och sålde vidare till släkt, vänner och grannar.
Det blev ett uppskattat upplägg. Inget krångel, inga tveksamma produkter. Och det gav ett fint tillskott till klasskassan.
Tänk utanför boxen – och ta hjälp av barnen
Förutom försäljning finns det andra sätt att tjäna pengar. Vi anordnade till exempel en fikadag på skolan. Föräldrar bakade, barnen hjälpte till att sälja och vi hade ett litet lotteri på plats. Det blev en riktigt trevlig dag, där både pengar och gemenskap växte.
Vi testade också en digital idé. Barnen fick spela in korta filmer om varför de samlade in pengar. Sen delade vi dem i våra nätverk med en liten Swish-länk. Det fungerade över förväntan. Många tycker det är kul att stötta när de ser engagemanget bakom.
Det viktiga är att barnen är med. När de själva får vara delaktiga blir det mer än bara ett ekonomiskt mål. De lär sig ansvar, samarbete och att pengar inte växer på träd.
Och som revisor kan jag inte låta bli att säga det – ha koll på pengarna. Se till att det finns tydliga rutiner för insamling och redovisning. Då slipper man missförstånd och kan fokusera på det som är kul.
När klasskassan växer känns det som att hela gruppen vinner. Det handlar inte bara om pengar – det handlar om att skapa något tillsammans. Och det, i slutändan, är det som räknas mest.