Skinnförkläden

När jag var liten, sisådär 8-12 år, var jag ofta hos min mormor och morfar som bodde på landet. Morfar hade ungefär en 15-20 kor som han mjölkade varje dag och några tjurar som blev mat under året. När han var i ladugården och grejade så bar han ofta ett av sina skinnförkläden, framförallt när han skulle verka klövarna eller nåt annat där han hanterade knivar och andra vassa föremål. På den tiden var det ingen ovanlig syn att bära skinnförkläden, men det försvann under en lång period och de enda som använde skinnförkläde var väl smeden, svetsaren och hovslagaren.

Inne igen med skinnförkläden

Nu helt plötsligt, år 2000 (jag är lite osäker på när det började bli populärt igen) har vi blivit så påverkade av diverse matlagningsprogram där dessa machokockar ofta bär skinnförkläden. Inget ont om kockarna, och det är säkert jättebra att ha skinnförkläden istället för tyg. Men frågan är hur rena dessa egentligen blir efter att ha sölat både det ena och det andra på förklädena. Ett vanligt förkläde av tyg kan du lätt stoppa in i tvättmaskinen men det blir lite svårare med skinn. Visst finns det en poäng med att använda sig av skinnförkläden, de är både hållbara och skyddar mycket bättre än de i tyg om du till exempel styckar mycket. Ett skinnförkläde blir också snyggare med åren till skillnad från ett i tyg.

Varför skinnförkläde?

Förutom att det är tåligt och att du kanske tycker att du ser snyggare och mer proffsig ut i ett skinnförkläde så finns det faktiskt fördelar med det. Det har blivit poppis att använda skinnförkläden vid sommarens grillning och arbetet i snickarboden. Ett skinnförkläde av god kvalitet är att föredra, gärna koskinn som har bearbetats så det är mjukt och följsamt. Se till att ha ett justerbart nackband! Det är väldigt bra om det går att handtvätta samt har ett innerfoder av till exempel bomull.